Lys i mørket

Lys i mørket

Lys i mørket – Fra Lucia til Diwali

I dag er det Luciadag, en dag dedikeret til lyset midt i årets mørkeste tid. Navnet Lucia stammer fra det latinske ord lux, som betyder lys, og Sankta Lucia var skytshelgen for blinde og mennesker med øjensygdomme.

Selvom hun levede i Sicilien og døde som martyr i år 304, mindes vi stadig hende og hendes lys her i Danmark hvert år den 13. december – med levende lys og sang.

I vores moderne samfund, hvor mange gamle traditioner er forsvundet, synes jeg, det er smukt, at Luciadag stadig eksisterer. Måske fordi den handler om noget så universelt som lys i mørket. Og netop i denne tid, hvor dagene er korte og nætterne lange, føles det som den perfekte anledning til at tænde lys, nære lyset i os selv og lade det skinne endnu mere tydeligt.

Mørket forstærker og understreger.

Selvom Luciadagen fejres den 13. december, er årets mørkeste dag faktisk vintersolhverv den 21. december. Det er her, natten er længst, og dagen kortest. Fra denne dag vender lyset langsomt tilbage, hvilket gør hele december til en tid, hvor vi har ekstra brug for at fejre og holde fast i lyset i mørket.

Men lys i mørket er ikke kun noget, vi fejrer her i Danmark. Det er et universelt symbol, der går på tværs af kulturer og traditioner.

Diwali – Lysets fest

En anden smuk fejring af lyset finder vi i Indien, hvor lysfestivalen Diwali bringer hele samfund sammen om at fejre lysets triumf.

Den indiske lysfestival Diwali (også kendt som Deepavali) er en af de største og mest betydningsfulde højtider i Indien. Den fejres sidst på efteråret og minder lidt om en kombination af jule- og nytårsaften – spredt ud over fem dage.

Hver dag under Diwali har sin egen betydning og særlige ritualer, men det er den tredje dag, Lakshmi Puja, der er højdepunktet. Denne dag falder på årets mørkeste nymånenat i den hinduistiske kalender. Her fejrer man lysets sejr over mørket, godhedens triumf over ondskaben, kendskabets lys over uvidenheden og håbets styrke over fortvivlelsen.

Under Diwali fyldes hjem og gader med lys – både lamper, stearinlys og lanterner. Familier samles til bøn (puja), deler festmåltider og udveksler gaver. Nattehimlen lyser op af lanterner og fyrværkeri, som symboliserer lys og glæde midt i mørket. Det er meget smukt, hvis vi lige ser bort fra forureningen i det – men der er nytårsaften her i Danmark jo ikke meget bedre.

Luciadagen og Diwali er begge påmindelser om, at lyset – både det ydre og indre – har en særlig plads i vores liv og skal næres.

Lad os vælge at nære lyset

I en tid, hvor energien kan føles tung, er det vigtigere end nogensinde at nære lyset – både i os selv og i vores omgivelser. Næstekærlighed, omsorg og kærlighed til hinanden, uanset forskelligheder, kan gøre en stor forskel. Det, vi nærer, vokser, og selv en lille venlig gestus kan tænde et lys i mørket for både os selv og andre.

Vinteren er også den tid, hvor kroppen og sindet reagerer på mørket og kulden. Mange mærker det i form af tunghed, træthed eller fysiske spændinger i lænd, ryg, nakke og skuldre. Ifølge Traditionel Kinesisk Medicin er vinteren knyttet til blære og nyrer, som bærer på tungere følelser som frygt og usikkerhed.

Denne forståelse af naturens rytmer og kroppens signaler går hånd i hånd med elementer fra vedisk filosofi, som fokuserer på harmoni mellem krop og sind.

I bogen De 5 årstiders energi dykker vi meget dybere ned i netop dette samspil mellem TCM og vedisk filosofi. Her får du værktøjerne til at forstå og balancere din energi i takt med årets skiftende sæsoner. Læs mere om bogen her.

At arbejde med disse energier, og specielt vinterens energi kan føles som en udfordring, men det er også her, vi kan finde den største styrke.

Vi skal kunne rumme både det mørke og det tunge, for det giver os mulighed for at transformere det. Nogle gange hjælper det bare at fokusere på lyset forude, bevare håbet og nære det smukke i livet.

En tid for refleksion

På en dag som denne, hvor vi hylder lyset, er det også en god anledning til at vende blikket indad. Vinteren generelt er jo den ideelle tid til refleksion og introspektion. Jeg vil derfor dele en simpel vejrtrækningsmeditation med dig, som du kan finde i dagens låge på min side.

Som en lille ekstra gave får du også en guidet introduktion til meditationsøvelsen Trataka. Det er en yogisk øvelse, hvor du fokuserer på flammen fra et levende lys. Trataka hjælper med at stilne sindet, styrke koncentrationen og give ro i både krop og sind.

Trataka – Lysmeditation

Trataka betyder "at stirre fokuseret på et fast punkt". Det er en af yogaens seks udrensende øvelser (shat kriyas), som også siges at have en styrkende og rensende effekt på øjnene.

Her er en kort guide, hvis du her lyst til at prøve øvelsen:

  1. Stil et levende lys ca. én meter foran dig, enten på gulvet eller på et bord.
  2. Fokuser blikket på flammen, og lad al din opmærksomhed hvile på dens bevægelse.
  3. Hvis tanker eller følelser dukker op, så anerkend dem uden at dømme og vend blidt dit fokus tilbage til flammen.
  4. Forsøg at undgå at blinke og betragt flammen i mindst ét minut.
  5. Luk derefter øjnene og forestil dig flammen for dit indre blik.

Obs: Husk at fjerne kontaktlinser inden øvelsen.

lys-i-mørket

Diwali, Lucia, vintersolhverv og Trataka minder os om, at lyset ikke kun findes udenfor os, men også indeni.

Må vi hver især tage os tid til at nære det, lade det skinne og bringe varme og glæde til os selv og andre – især i de mørkeste tider.

Kærligst

Isabelle

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.