Traditionel Kinesisk Medicin – en vej til helhed og balance

Traditionel Kinesisk Medicin – en vej til helhed og balance

”Det bedste tidspunkt at plante et træ var for 20 år siden. Det næstbedste tidspunkt er nu”
– Kinesisk ordsprog

Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) er en flere tusind år gammel tradition indenfor sundhed, der ser krop, sind og følelser som en helhed. 

TCM-frontpage-thebodymeeridians-de5årstidersenergi

Denne holistiske tilgang er baseret på en dyb forståelse af, hvordan mennesket og naturen påvirker og er forbundet til hinanden.

I stedet for at fokusere på symptomer alene, arbejder TCM med at forstå roden til ubalancer og sygdom. Inspireret af taoismens filosofi bygger Traditionel Kinesisk Medicin på begreber som yin og yang – de to modsatrettede kræfter, der eksisterer i konstant forandring og balance. 

Når disse kræfter er i balance, skabes en tilstand af fysisk og mental harmoni. TCM anvender en lang række teknikker og behandlinger for at genoprette denne balance og understøtte, at kroppens energi, kaldet Qi, kan flyde frit gennem meridianbanerne.

7  ting der kendetegner TCM

  • Helhedstænkning: Ser kroppen og sindet som en sammenhængende helhed, hvor fysisk og mental sundhed hænger tæt sammen.
  • Balance mellem Yin og Yang: Søger harmoni mellem de to energier, der danner fundamentet for et godt helbred.
  • Qi – livsenergien: Arbejder med Qi, kroppens livsenergi, for at sikre, at den flyder frit og understøtter kroppens funktioner.
  • De fem elementer: De frem elementers teori danner grundlaget i TCM, De betår af træ, ild, jord, metal og vand, som alle påvirker kroppens organer og funktioner.
  • Meridianbanerne: Energibanerne i kroppen, der forbinder forbinder hele kroppen i et energikredsløb med udspring i organerne og med det formål at sikrer flow i energien i kroppen.
  • Organuret: Følger kroppens naturlige rytme. Energien er højest i de forskellige organer på specifikke tider af døgnet.
  • Naturlige behandlingsteknikker: Anvender teknikker som akupunktur, cupping, urtemedicin og yin yoga for at genoprette balance.

Symptombehandling er ikke målet i den Traditionelle Kinesiske Medicin, det handler om at finde roden til ubalancerne og skabe harmoni gennem en forståelse af kroppens energier.

I min bog “De 5 Årstiders Energi” forklarer jeg meget mere om TCM. Er du nysgerrig på at lære endnu mere om den Traditionelle Kinesiske Medicin og vediske filosofi, så kan du købe bogen her.

Yin og Yang - Den evige søgen efter balance

Yinyang-beskrivelse-eksempler-øvelser

Traditionel Kinesisk Medicin har rødder i taoismen, hvor begrebet ”Tao” beskriver en urkraft, der opdeles i de to energier: Yin og Yang. Yin og Yang er modsætninger, men de komplementerer hinanden i en evig dans, hvor de tiltrækker og frastøder hinanden. 

Den ene kan kun eksistere i kraft af den anden – dag og nat, varme og kulde, aktivitet og hvile. 

Alt er relativt og kan kun forstås i relation til noget andet; en varm kop vand kan være yang i forhold til koldt vand, men yin i forhold til kogende vand. 

Denne dynamik mellem yin, der søger stabilitet, og yang, der søger forandring, er nøglen til balance i TCM. 

Når en af energierne dominerer, opstår ubalance, hvilket kan skabe blokeringer og spændinger, som Traditionel Kinesisk Medicin søger at løse gennem behandlingsformer som yin yoga, akupressur og massage.

"Where there is no movement there is pain. Where there is movement there is no pain."

I TCM er balancen mellem yin og yang afgørende for vores sundhed. Disse to energier er modsætninger, men de definerer hinanden. Når yin og yang er i balance, er kroppen stærk og modstandsdygtig over for både indre og ydre påvirkninger.

Qi, Jing og Shen - livets energisystem

I Traditionel Kinesisk Medicin er Qi, Jing og Shen 3 fundamentale energier, som alle er essentielle for vores eksistens.

  • Qi: Qi er vores livsenergi – Qi er vores livskraft. Qi er den energi i kroppen, som bringer livsenergi til alle kroppens organer, væv og celler. Qi driver dermed alle vitale funktioner i kroppen og holder kroppen i live. Qi strømmer gennem kroppens væv og organer, hvor meridianbanerne fungerer som de primære energibaner for Qi. Når Qi flyder frit, føler vi os sunde, energiske, følelsesmæssige og mentalt i balance.
  • Jing: Jing kan beskrives som vores livsessens. Det er den medfødte energi, som vi i moderne medicin forbinder med generne, og som påvirker vores fysiske styrke og evnen til at vokse og udvikle os. 
  • Shen: Shen er vores sjæl eller bevidsthed – den energi, som forbinder tanker, følelser, oplevelser og vores dybere selv. Shen udgør vores læring og udvikling, hvor livets erfaringer lagres, integreres og bliver en del af os. Når Shen er i harmoni, oplever vi klarhed, mental og følelsesmæssig balance og en følelse af dyb forbundethed med os selv - og med alt andet. 

Jo mere harmonisk Qi, Jing og Shen er, jo bedre vil vi kunne opleve balance i krop, sind og følelser. Ved ubalance i energierne opstår nemt spændinger og blokeringer i kroppen, som kan føre til skader eller sygdomme.

De fem elementer – Wu Xing

TCM bygger på teorien om de fem elementer, der hver er knyttet til et organpar som påvirkes af klimaet udenfor kroppen og dermed er knyttet til en årstid:

  • Træ: Forår, lever og galdeblære - symboliserer vækst og nye begyndelser.
  • Ild: Sommer, hjerte og tyndtarm - forbundet med skabelse/manifestation og glæde.
  • Jord: Sensommer, milt og mave - relaterer til den mentale energi, og er derfor relevant ift. forebyggelsen af stress og tankemylder.
  • Metal: Efterår, lunger og tyktarm - her er der fokus på udrensning, oprydning og at give slip.
  • Vand: Vinter - nyrer og blærer. Handler om hvile og dyb refleksion.

Gennem Sheng-Ko-cyklussen påvirker elementerne hinanden i en cyklus af næring og kontrol. Når et element er i ubalance, som f.eks. underskud i energien, vil det dermed skabe ubalance i de andre elementer også, da det dermed trækker på de andre elementers energier.

Meridianbanerne - kroppens energinetværk

Kroppens meridianbaner fungerer som kanaler for Qi, der flyder gennem kroppen

TCM-medianbanerne

og forbinder organerne. Disse energibaner er en central del i TCM. 

Meridianerne kan sammenlignes med floder, hvor stagneret

energi kan føre til blokeringer og forstyrrelser i helbredet. De mange behandlingsformer indenfor Traditionel Kinesisk Medicin, som akupunktur og yin yoga, sigter mod at løsne op for disse blokeringer og genskabe energiens naturlige flow, så energien kan flyde mere frit og ubesværet igen.

Organuret - kroppens naturlige cyklus

En anden vigtig komponent i Traditionel Kinesisk Medicin er organuret.

Ved at forstå rytmen i organuret kan vi bedre arbejde med kroppens naturlige behov gennem døgnet og dermed hjælpe til at understøtte og pleje kroppens balance.

Nedenfor finder du en simpel beskrivelse af organuret, som forhåbentlig kan hjælpe dig med at få en dybere forståelse for kroppens cyklus.

Kl. 3-5 - Lungerne: Lungerne renser sig selv. Hvis du vågner og hoster (måske endda tør hoste) i dette tidsrum, kan det være tegn på ubalance i lungerne som forsøger at afgifte sig. 

Kl. 5-7 - Tyktarmen: Tyktarmen vågner – det er en god tid at stå op og gå på toilettet.

Kl. 7-9 - Maven: Maven har brug for morgenmad – Evnen til at fordøje er høj, da energien er stærkest i maven lige på dette tidspunkt.

Kl. 9-11 - Milt: Milten arbejder – den omdanner næring fra maden til energi. Det er et godt tidspunkt for mental aktivitet og koncentreret arbejde. 

Kl. 11-13 - Hjertet: Energien er højest i hjertet i dette tidsrum – et godt tidspunkt til at sætte farten ned, prioritere tid til samvær, frokost eller en velfortjent pause eller lur.

Kl. 13-15 - Tyndtarmen: Tyndtarmen arbejder – kroppen optager næring.

Kl. 15-17 - Blæren: Blæren udrenser – drik meget gerne godt med vand eller te.

Kl. 17-19 - Nyrer: Nyrerne kan være med til at forny energien – Dette er et godt tidspunkt at spise let aftensmad på, og tilføje ny energi til kroppen.

Kl. 19-21 - Pericardium: Pericardium (kredsløbet) er aktiv – Det er med andre ord et godt tidspunkt at nyde  og dyrke de nære relationer/parforholdet. Det siges at den seksuelle energi er højest her. 

Kl. 21-23 -  Tre-varmer (San Jiao): Energien er højest i tre-varmer, som regulerer kroppens varme og energifordeling. I forhold til organurets rytme anbefales det faktisk at gå i seng i dette tidsrum, og gerne sove inden kl. 22.00.

Kl. 23-1 - Galde: Galdeblæren hjælper bl.a. med at nedbryde fedt og støtte fordøjelsen. På dette tidspunkt understøtter den kroppens evne til at rense og reparere, mens du sover.

Kl. 1-3 - Lever: Leveren arbejder – kroppen renser og genopbygger, hvilket foregår bedst hvis vi er i dyb søvn.

Traditionel Kinesisk Medicin - behandlingsformer

Behandlingsmetoderne i Traditionel Kinesisk Medicin har alle til formål at genskabe balance i kroppen og sikre fri bevægelse af Qi. Her er to af de mest populære metoder:

Akupunktur & akupressur

Akupunktur er blevet meget udbredt, anerkendt og efterspurgt i Danmark og resten af Vesten – og med god grund. Selvom vi måske ikke helt forstår principperne bag Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) eller kan måle energibanerne, som akupunkturen arbejder med, er resultaterne tydelige. 

Mange af os har oplevet akupunkturens effekt uden nødvendigvis at forstå, hvordan den virker.

I akupunktur anvendes tynde nåle til at stimulere specifikke punkter i kroppens meridianbaner. Målet er at få Qi – kroppens livsenergi – til at flyde frit igen. Denne stimulering kan også opnås med tryk, som det ses i akupressur. 

Når nålene er meget tynde, kan de præcist aktivere punkterne, selvom man mener, at et punkt kan stimuleres ved at arbejde inden for et område på størrelse med en femkrone omkring punktet.

Ved at aktivere punkterne med nåle eller tryk søger man at booste energien enten lokalt i et område, i meridianbanen eller i det organpar, som punktet er forbundet med. 

Akupunktur kan således lindre smerter både lokalt og andre steder i kroppen. Da krop, sind og følelser er tæt forbundet i Traditionel Kinesisk Medicin, kan akupunktur også anvendes til at arbejde med følelsesmæssige ubalancer eller til at styrke mental energi. 

Derfor er akupunktur ofte anvendt som en metode til at reducere stress – et af de helt store sundhedstemaer i vores tid.

Cupping & Gua sha

Cupping har et formål, der minder om Gua Sha, som også er blevet populært. Gua Sha betyder "sand skrapning," fordi man bruger en sten, ofte en flad jade, til blidt at skrabe på huden langs meridianbanerne. 

Når der er modstand eller stagneret energi, kan det føles som små sandkorn under huden, som små krystaller. 

Målet med Gua Sha er at "knuse" disse krystaller, så energien igen kan flyde frit i området. Denne metode efterlader ofte røde mærker, som senere bliver til blå mærker.

I cupping arbejder man ud fra samme princip, men her suges huden op i en kop, hvor undertrykket løsner blokeringer i energien. 

Både cupping og Gua Sha øger blodgennemstrømningen og energiflowet til området og frigør spændinger i musklerne. Det er værd at nævne, at man ikke nødvendigvis behøver mærker på huden for at opnå effekt af teknikkerne. Mange anvender for eksempel ansigts-gua-sha (face-gua-sha) som en afslappende ansigtsmassage, der øger blodcirkulationen og løsner spændinger.

Yin Yoga

Yin Yoga er en meditativ yogaform med rødder i Traditionel Kinesisk Medicin og selvsagt også med baggrund i den vediske filosofi i form af yogaen.

Begge traditioner ser på helheden af mennesket og arbejder med energien i kroppen som afgørende for vores sundhed og velvære. Yin Yoga forener disse traditioner og skaber en unik praksis, der bringer balance fysisk, mentalt og følelsesmæssigt.

I Yin Yoga arbejder vi dybt med bindevæv og meridianbaner gennem lange, blide stræk, der varer 3-5 minutter. Disse stræk frigør blokeret energi, så Qi kan flyde frit, hvilket giver både fysisk og mental ro. 

Når vi holder strækkene, kan gamle følelser og traumer dukke op og bearbejdes, da kroppen husker alt, som vi undertrykker eller ophober. Følelser som vrede eller frustration, som er knyttet til galde og lever, kan for eksempel bearbejdes særlig effektivt i foråret, hvor energien i galde og lever er på sit højeste.

Ved at se følelser som energi kan vi bruge Yin Yoga til at skabe indre balance og give plads til nye, sunde mønstre. 

I min bog De 5 Årstiders Energi finder du en oversigt med forslag til yin yoga-stillinger, der passer til de enkelte årstider. Du kan købe bogen HER.

Traditionel Kinesisk Medicin i moderne tid

I dag søger mange efter en dybere forståelse af sundhed, der går ud over

TCM-fremtiden-øvelser

symptombehandling. Traditionel Kinesisk Medicin tilbyder her et helhedsorienteret perspektiv med fokus på krop, sind og følelser. I takt med et stigende fokus på mental sundhed og holistiske tilgange kan TCM være en hjælp til at håndtere, arbejde med og forløse følelser, traumer og stress gennem eksempelvis Yin Yoga, akupunktur og Qi Gong.

TCM bruges ofte som supplement til vestlig medicin, især ved kroniske sygdomme. Samtidig ser vi en bevægelse mod naturlige behandlingsmetoder, hvor også urter, kostråd, livsstilsråd og kosttilskud fra den Traditionel Kinesisk Medicin begynder at få plads i bevidstheden. 

I Vesten ses en stigende tendens til, at vi i højere grad søger at forstå os selv på flere planer. Selvindsigt, selvudvikling, personlig vækst, egenomsorg, selvpleje og egenkærlighed er bare nogle af de begreber, der har fået øget opmærksomhed og dukker op overalt. 

Vi søger svar og ønsker at forstå os selv på et dybere niveau. Som jeg ser det, handler denne søgen om at skabe mere kvalitet i vores liv, og mange stræber også efter at frigøre tid i en travl hverdag. I takt med, at vi søger at få mere tid og bedre livskvalitet, bliver dybere spørgsmål om livets mening uundgåelige.

For at finde en dybere mening med livet må vi rette blikket mod os selv og vores forskellige bestanddele. Følelser, oplevelser, traumer, tankemønstre, livsstil, mindset, filosofi og etik er alle interessante områder for selvudvikling. 

Mange af svarene findes i de gamle traditioner, som Traditionel Kinesisk Medicin og den vediske filosofi, der tilbyder dyb indsigt i og værktøjer til, hvordan vi bedre kan leve i harmoni med os selv og verden omkring os.

Traditionel Kinesisk Medicins rolle i fremtidens sundhed

Selvom Traditionel Kinesisk Medicin har rødder, der går tusindvis af år tilbage i tiden, tilbyder den stadig yderst relevant viden for moderne sundhed og velvære. 

Med sit fokus på forebyggelse, balance og naturlige metoder kan TCM blive et vigtigt element i fremtidens syn på sundhed, hvor helhed og bæredygtighed er centrale emner.

I en tid, hvor bæredygtighed også handler om at skåne miljøet, bidrager TCM med naturlige behandlingsmetoder, som understøtter kroppens egne helbredende kræfter. 

Ved at prioritere urtemedicin, akupunktur og livsstilsændringer tilbyder TCM en sundhedsfilosofi, der gavner både vores egen trivsel og planetens ressourcer.

”Vi er naturen, og som naturen er vi skabt til at være i balance.”
-ukendt ordsprog

Kærligst 

Isabelle Evita

IsabelleEvita-logo-hjemmeside

Tilbage til blog