Forside-vinterforløb-TCM-Yin-yoga-yoga-Isabelle-evita-organuret-yoga-sne

Årstidens råd: Vinter - tid til fordybelse og refleksion

Vinterens stilhed og mørke er den ideelle tid til at vende blikket indad og mærke os selv. 

Ifølge Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) er vinteren knyttet til vand-elementet, og er dermed forbundet til vores blære og nyrer. 

De 5 elementer anses som grundelementerne i naturen og i os, og er: metal, jord, ild, vand og træ.  

Vand-elementet og organerne knyttet til er ansvarlig for at regulere energien “kulde” i kroppen og opretholde balancen i de kolde måneder. 

Så snart det bliver koldere er det derfor oplagt at begynde at arbejde med at styrke energien i blære og nyrer, så vi undgår gener og tegn på ubalance som blærebetændelse.

Hvis du er nysgerrig på at lære om og forstå elementerne og Traditionel Kinesisk Medicin, så kan du læse mere i min bog "De 5 årstiders energi”, som du kan købe her.

Vand-elementet og blære-nyrer

I Traditionel Kinesisk Medicin anses nyrerne som kilden til vores livskraft (Jing), mens blæren hjælper med at regulere væskebalancen og udskille affaldsstoffer. 

Når vand-elementet er i balance, føler vi os rolige, tillidsfulde og harmoniske. Men vinterens kulde kan udfordre denne balance, hvilket gør det ekstra vigtigt at støtte blære-nyrer-energien. 

I ubalance oplever vi nemt tungere følelser som usikkerhed, utryghed, frygt og angst. Følelser som alle er forbundet med vand-elementet.

Tegn på ubalance i blære og nyrer

Når energien belastes i blære og nyrerne, kan det vise sig på flere måder. Typiske symptomer i vintertiden inkluderer:

  • Ømhed og stivhed i nakke, skuldre, ryg og lænd
  • Blærebetændelse
  • Hovedpine og svimmelhed
  • En ubehagelig værken i knoglerne
  • Dårlig blodcirkulation og kramper
  • Øreproblemer
  • Følelsesmæssige udfordringer som frygt, angst eller manglende tillid

Disse ubalancer kan lindres og forebygges gennem målrettede øvelser, akupressur, varme og en nærende kost.

Vinterens følelser: frygt, angst og usikkerhed vs. tillid og tryghed

Vinteren er en tid til fordybelse, som er ideel til at arbejde med følelser som frygt, angst og usikkerhed. Ifølge Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) er blære og nyrer knyttet til stærke følelser som frygt, angst og usikkerhed, men også modsætningen; tillid og tiltro.

Følelser som vi alle oplever og takler forskelligt. Følelser som vi måske helst vil undgå eller komme “af med”. Vi kan selvfølgelig sagtens arbejde med at slippe følelserne, men først er det vigtigt, at vi identificerer dem, måske endda finder ind til roden eller årsagen til dem, men allervigtigst er, at vi anerkender følelserne. Ellers vil de presse sig på igen og igen, som børn der ikke bliver hørt. Så lad os tillade følelserne at være der for nu.

Når vi arbejder på de negative følelser er det fordi det som regel er dem vi undgår, men det er vigtigt at bemærke at vi også kan svinge for langt over i den “positive” side og fremstå som naive eller hige os fast i det som giver os tryghed. Så det handler om at finde balance.

Alle følelser har en funktion. Frygt fungerer som et indre advarselssystem, der søger at hjælpe os med at undgå farer. For at slippe frygten må vi dog først anerkende og acceptere den, i stedet for at undertrykke den eller flygte fra den. 

Når vi forstår og identificerer vores følelser og deres årsager, opfylder de deres funktioner og mister derfor helt naturligt deres greb på os.

Tillid er modsætningen til usikkerheden og frygten. Det er to sider af samme energi og det er vigtigt at forstå, at vi indeholder begge. Tillid og frygt. Begge har deres funktion. Tillid handler i høj grad om at turde at give slip på kontrollen.  

Det kræver mod at give slip på forventninger, faste forestillinger og begrænsende overbevisninger, men det giver os frihed og nye perspektiver. 

Med tillid menes ikke, at vi helt opgiver ethvert ansvar for os selv eller at vi giver slip på enhver ambition. Vi må gerne have mål og ønsker. Men måske vi skal give slip på forestillingerne om, hvordan vi kommer i mål og får indfriet ønskerne.

Meditation, yoga og yin yoga kan hjælpe os med at finde tillid til både os selv og verden.

Ømhed i lænd, ryg og nakke henover vinteren

Blære og nyrer er ansvarlige for at regulere energien “kulde” i kroppen. Blære-nyrer påvirkes derfor også af kulde. Det er derfor ekstravigtigt, at vi holder os varme, når vejret ændrer sig og det bliver koldere udenfor.

Når det bliver koldere, kommer blære og nyrer derfor nemt på overarbejde.

Mange af os døjer om vinteren - og måske allerede i efteråret - med ømhed, stivhed og smerter i lænd, ryg, nakke og skuldre - og nogle også med blærebetændelser. Det er klassiske tegn på ubalance i blære-nyrer, som er knyttet til vinteren. Kulden påvirker nemlig især lænden, hvor nyrer-energien er sårbar, samt hele ryggen, hvor blæremeridianerne løber (blære-meridianbanerne løber langt hele bagsiden af kroppen).

Hvis vi samtidig udsætter kroppen for yderligere kulde, f.eks. ved at drikke isvand eller spise kolde fødevarer, kan det skabe stagnation og ubalance, så kroppen skal bruge meget energi på at holde sig varm. 

Resultatet er ofte stivhed, smerter, nedsat blodcirkulation eller måske en ubehagelig værken helt ind i knoglerne.

Du kan forebygge og afhjælpe nogle at symptomerne og ubalancerne ved at hjælpe din krop med at holde på varmen; især fødder, ryg, lænd og ører. Ørerne er vigtige! Så beskyt dem mod kulde og træk, så varmen fra kroppen ikke forsvinder og kulden ikke trænger ind via ørerne. Et andet vigtigt råd fra den traditionelle kinesiske medicin er: Aldrig at gå med bare fødder på kolde gulve.

Hvordan støtter jeg kroppen i denne årstid?

  • Hold dig varm, især omkring lænd og nakke
  • Hold ørerne varme: På med huen så snart det bliver koldere
  • Undgå bare fødder på kolde gulve
  • Undgå kolde drikkevarer og kold mad
  • Brug yin yoga og akupressur til at løsne spændinger og støtte kroppens energi

4 anbefalinger til mad der kan styrke vand-elementet

I vintertiden anbefaler TCM varme og nærende retter, der styrker kroppen og understøtter blære- og nyrer-energien. Derfor anbefales:  

Varme måltider frem for kolde retter: Spis retter, der opvarmer kroppen og nærer den indre energi og “fordøjelsesilden”, som der tales om i ayurveda. Varme supper, gryderetter og ovnbagte grøntsager er ideelle, og hjælper med at bevare kroppens indre varme og understøtter fordøjelsen, som kan være mere følsom om vinteren.

Styrkende fødevarer til blære og nyrer: Brug ingredienser, der specifikt støtter energien i blære og nyrer, som:

  • Kidneybønner, som nærer nyrerne og indeholder mange proteiner.
  • Tang, rig på mineraler og sporstoffer, som styrker kroppen og giver næring.
  • Valnødder, der traditionelt anses for at styrke både hjernen og nyrerne i TCM.
  • Sorte sesamfrø, der menes at styrke og beskytte nyrer-energien.

Varmende krydderier for øget cirkulation: Tilføj krydderier som ingefær, kanel, chili og nelliker i din madlavning. Disse krydderier hjælper med at skabe varme i kroppen, stimulerer blodcirkulationen og støtter fordøjelsen. Et lille drys kanel i din morgengrød eller en kop te med ingefær kan gøre underværker.

Undgå kolde fødevarer og drikkevarer: Kolde drikke som isvand og fødevarer direkte fra køleskabet kan svække eller endda “slukke” fordøjelsen og skabe stagnation i kroppen. Prøv i stedet at drikke varmt vand eller urtete og skift de rå salater ud med bagte grøntsager.

Disse små anbefalinger kan gøre en stor forskel for dit velvære i den kolde tid. Jeg har selv oplevet stor effekt af at skære isvand fra - hele året.

Organuret - fokus på blære- og nyrer

I Traditionel Kinesisk Medicin viser organuret kroppens naturlige energicirkulation gennem døgnet. 

Om vinteren, hvor blære og nyrer kommer på arbejde, giver det ekstra god mening at styrke energien i blære og nyre på de tidspunkter på døgnet, hvor energien er højest i de to organer: 

  • Blære (kl. 15-17): Her arbejder kroppen intensivt med at udskille affaldsstoffer. Det er et oplagt tidspunkt til blide øvelser som yin yoga, venepumpeøvelser eller akupressur for at fremme cirkulationen og støtte blærens arbejde. Det er også det perfekte tidspunkt at drikke god varm te.
  • Nyrer (kl. 17-19): Dette er den ideelle tid til afslapning og genopladning. Brug gerne aftenen på selvrefleksion og fordybende aktiviteter som meditation eller blid yin yoga. Det er selvfølgelig også et godt tidspunkt at spise et let nærende aftensmåltid. 

Ved at forstå rytmen i organuret kan vi bedre arbejde med kroppens naturlige behov gennem døgnet.

Du kan læse mere om organuret i min bog; "De 5 årstiders energi”, som du kan købe her.

Akupressur og selv-zoneterapi

Akupressur er en effektiv metode til at stimulere og aktivere stagneret energi. Ved at massere nedenstående punkter blidt i et par minutter dagligt, kan du hjælpe med at forbedre cirkulationen og skabe balance. 

Jeg har udvalgt nogle få punkter til dig, som jeg selv trykker i løbet af vinteren: 

BLÆRE 10:

  • Placering: I fordybningen på hver side af kraniet. (Der sidder også et godt galde-punkt GB20, som kan afhjælpe hovedpine)
  • Fordele:
    • Styrker energien i blære
    • Afhjælper spændinger i nakke og skuldre
    • Fremmer energicirkulation i kroppen 
    • Har en dejligt beroligende effekt
  • Sådan gør du: Placer dine hænder på hver side af hovedet så tommelfingrene falder ind i de to fordybninger i kraniekanten i nakken. Masser blidt på punktet i små cirkler i 1-2 minutter. Alternativt kan du lægge to bolde i en sok, som du placerer ovenpå en yogablok på gulvet, og så forsigtigt lægger hovedet ned over boldene så de lander i fordybningerne i nakken. 

NYRE 1 (KI-1)

  • Placering: På fodsålen, i en fordybning mellem de to store trædepuder, cirka en tredjedel af vejen fra tæerne mod hælen. Punktet ligger lige, hvor foden naturligt bøjer. Se billedet nedenfor 👇🏻
  • Fordele:
    • Styrker energien i nyrerne
    • Giver god jordforbindelse og ro
    • Lindrer uro og beroliger sindet
    • Støtter kroppens naturlige balance og energi
    • Energigivende punkt, selvom det samtidig afhjælper overaktivitet
  • Sådan gør du: Masser punktet i små cirkelbevægelser i 1-2 minutter. Gentag på begge fødder. Alternativt kan du bruge en massagebold - eller endnu bedre en hoppebold: Sid eller stå, og rul forsigtigt bolden under fodsålen, så den stimulerer punktet. 

Husk at punkterne kun er vejledende og det er vigtigt at huske på at du måske også aktiverer andre punkter når du arbejder med dem. Hvis du har brug for det så opsøg gerne en akupunktør eller zoneterapeut. 

Mine 6 årstidsråd for vinteren

Ifølge TCM er det vigtigt at acceptere vinterens langsomme rytme og fokusere på at styrke blære og nyrer-energien. Vinteren er en tid til ro, fordybelse og egenomsorg. Til at sætte farten ned, gå i “hi” og søge ind i os selv. 

  1. Hold varmen: Beskyttelse mod kulde er vigtigt. Tag varmt tøj på, og sørg især for at holde lænd, bagside af kroppen og fødder varme. Undgå gerne kolde omgivelser. Og endnu vigtigere: husk huen! Ørerne er nemlig knyttet til vand-elementet og det giver god mening, da det er åbninger i kroppen, som gør det muligt for kulden at trænge ind men også hvor varmen kan “sive ud”. Så sørg for at holde ørerne varme. 
  2. Skab en hyggelig atmosfære: Dit hjem må gerne være dit “tempel” - en kilde til ro og velvære. Skab et hyggeligt rum til den indre refleksion og egenomsorg her i de kolde måneder. Det kan være at du har brug for stearinlys, varme tæpper eller noget god afslappende musik.
  3. Spis varm og nærende mad: Varme supper, gryderetter og krydderier som ingefær, chili og nelliker er ideelle. Undgå kolde fødevarer og drikke, der kan slukke “fordøjelsesilden” som den kaldes i ayurveda. 
  4. Hvile og genopladning: Giv dig selv lov til at sætte tempoet ned. Brug aftenerne på afslapning og skab måske små hyggelige ritualer, der nærer både krop og sind.
  5. Hold cirkulation i gang: Brug yoga, akupressur eller en rolig gåtur til at løsne spændinger, øge cirkulationen og styrke energien.
  6. Refleksion og introspektion: Brug vinteren til at vende blikket indad. Vinteren er den perfekte tid til at føre dagbog, meditere, være mindful eller blot bruge en stille stund til at finde ny indsigt og skabe forbindelse til dig selv.

Vinterforløb for blære-nyre

Hvis du ønsker at arbejde med energien i vintertiden og forebygge eller afhjælpe nogle af de ubalancer som kan opstå i de kolde måneder, så kan jeg varmt anbefale mit vinterforløb for blære-nyrer, som er skræddersyet til at støtte dig igennem vinteren.

Forløbet fokuserer på at understøtte kroppens naturlige udrensning, skabe varme i kroppen, give ro til sindet og afhjælpe gener ved ubalance i f.eks. ryg og lænd. Alle forløb er årstidstemaer inspireret af Traditionel Kinesisk Medicin.

Det får du i vinterforløbet:

  • Myofascial Release (MFR) - den gode selv-massage, som går dybt
  • Akupressur for blære-nyrer
  • Venepumpeøvelser, som hjælper hjertets funktion
  • Fodyoga, som blandt andet stimulerer blodcirkulationen
  • EFT; Følelsesmæssig Frigørelses-Teknik
  • Simple meditationer og afspændinger
  • Blide Yin Yoga programmer
  • Fokusyoga 
  • Udrensende øvelser til at understøtte kroppens naturlige udrensning
  • Relevante temaer til at arbejde med de følelsesmæssige temaer i vinteren. 

Læs mere om forløbet HER.

Gode øvelser og programmer i vinteren

Der findes så mange andre gode øvelser og gode yin yoga programmer, som jeg kan anbefale til at arbejde med energien her i vinteren, blandt andet:

  • Fodyoga - du finder er dejligt program i mit vinterforløb og flere øvelser i mit 8 ugers Fodyoga-Forløb (klik HER)
  • Øvelser til at styrke blodcirkulationen (klik HER)
  • Udrensende øvelser til at understøtte kroppens naturlige udrensning, herunder også mit Naturlige Detox forløb (Klik HER)
  • Yin yogaprogram for blære-nyrer (klik HER)
  • De 5 årstiders energi – en bog, hvor du kan læse meget mere om, hvordan du balancerer din krop gennem årets cyklusser. Køb bogen her.

Jeg håber at du får en dejlig rolig vinter 🙏

Kærligst 

Isabelle Evita

Tilbage til blog