Vidste du, at en stor del af vores hverdag er styret af vaner? Nogle undersøgelser tyder på at 50% af vores liv består af vaner, mens andre estimerer at det er helt op til 90%. Det betyder, at mange af vores handlinger sker på autopilot, uden vi tænker over det.
Det er der selvfølgelig noget tryghed i, men rutiner giver faktisk også en form for overskud, da vi kan fokusere energien på noget andet.
Alligevel skal vi passe på at hverdagen ikke bliver for kontrolleret og rutinepræget i en sådan grad at vi glemmer at leve livet og være nærværende i det som er.
Mange af os har forskelligt, som vi gerne vil ændre i vores liv, men det kan måske være udfordrende at finde den rette måde og motivation.
Hvis vi tidligere har oplevet at mislykkes med at ændre en vane, kan det hurtigt skabe en følelse af nederlag, allerede inden vi prøver igen, og sådan kan vi ende med at forstærke nederlaget for hver gang, hvilket vil gøre det sværere at bryde igennem.
Det siges at det tager 21 dage at skabe en ny vane. Som med alting er det relativt, men alligevel er 21-dages metoden en enkel og effektiv måde at starte processen med vaneændring og skabe en sundere livsstil.
I dette blogindlæg dykker vi ned i, hvad vaner er, hvorfor de kan være svære at bryde, og hvordan du kan skabe nye, gode vaner med udgangspunkt i 21-dages metoden.
Hvad er vaner?
Vaner er alt det, som vi gør igen og igen - bevidst og ubevidst. Det er handlinger og rutiner, som f.eks. tandbørstning, morgenrutinen, en fast rute til og fra arbejde, indkøbsvanerne og kostvanerne.
Men vaner er også tankemønstre, kommunikationsmåder og udtryk som vi bruger igen og igen.
Vaner er handlinger, vi gentager så ofte, at de bliver automatiserede. Man kan sige at vaner er hjernens måde at spare energi på ved at skabe rutiner og systemer, så vi ikke behøver at forholde os til noget nyt hele tiden.
I mindfulness kaldes dette for handle-modus. Læs mere om handle- og værens i næste afsnit.
Vaner er altså en programmering. En programmering som formes af vores erfaringer og omgivelser, og som skaber rammerne for vores liv – og dermed for vores muligheder.
Derfor er vaner også vigtige, da de er med til at “sætte scenen”. Vi får vaner hele livet igennem, men mange vaner indlejres i os igennem vores opvækst, på baggrund af samfundsnormer, familieværdier osv., hvorfor vi ofte slet ikke er bevidste om selve programmeringen. Som med alting kan vi “omprogrammere” os selv og skabe nye vaner og rammer. Som jeg så ofte siger: Med bevidsthed kommer muligheder - og ansvar.
Meget af dette kan du også læse mere om i min bog "De 5 Årstiders Energi", hvor jeg deler med fokus på de skiftende årstiders energi.
Sunde vaner med mindfullness - handle- og værensmodus
I mindfulness taler man om at vi kan være i to tilstande: handle-modus og værens-modus.
Handle-modus
Vaner, planlægning, analyse, forventninger, vurdering, fortid (reflektioner, fortrydelse osv), fremtid (drømme, bekymringer, frygt, planer), og ikke mindst fravær.
Værens-modus
Udforskning, oplevelse, nysgerrighed, spontanitet, åbenhed, at opleve som var det første gang, nutid og være fuldt bevidst nærværende i nuet
Begge tilstande er nødvendige. Der skal være balance. Men i den verden som vi lever i, er vi i overvejende grad mere i handle-modus end værens-modus, hvorfor det er værens-modus, som trænger til fokus for de fleste.
En god øvelse til at søge lidt dybere og forbi egoet kan være at fokusere på noget så simpelt som “at være”. At eksistere.
At forbinde os til hjertet og tilstanden af, at vi er i live. At skabe afstand til hvad vi måske ønsker og higer efter og i stedet blot tillade os selv bare at være. Uden behov for at skulle noget. Bare være. Lige her og nu. Uden planer, uden ansvar, uden mål.
Det er jo det som yoga og meditation er så gode til at hjælpe os med. At give os et pusterum fra egoet og de mange gøremål og tanker, og bare tillade os selv tid til bare at være. Være med os selv og det som er.
Komme ud af tankerne og hovedet og ned i kroppen. Forbinde os til kroppen, til sanserne, til hjertet.
Jeg kan varmt anbefale yoga, mindfulness eller en god gåtur i naturen til komme i værens-modus. Det er de værktøjer, som jeg selv er rigtig glad for. Måske virker de for dig, måske skal du finde en anden vej.
Sunde vaner giver energi og overskud
Som overskriften siger så giver sunde vaner energi og overskud. Det er selvfølgelig som med alting relativt, men en sund vane vil give dig god samvittighed, glæde og også gerne energi.
Du skal selvfølgelig selv definere hvad sunde/gode vaner er for dig.
Man kan sige at det at skabe gode/sunde vaner er en investering i sig selv. Gode vaner kan hjælpe med at give struktur og balance i hverdagen, så du kan bruge din energi på det, der virkelig betyder noget.
Når vi etablerer vaner, der støtter vores krop og sind, bliver det lettere at opnå vores mål, forbedre vores livskvalitet og føle os mere tilfredse og glade. Små, men positive vaner kan over tid skabe store forandringer, der styrker både din sundhed, trivsel og energi.
Derfor er det svært at bryde med dårlige vaner
Vaner er ikke kun svære at bryde, fordi de er indgroede; der er flere psykologiske og praktiske faktorer, der spiller ind.
Det siges at vaner er opbygget af tre trin: Triggers, handling og belønning. Triggers kan være alt fra situationer og omgivelser til tanker, der får os til at gentage en vane. Handlingen er selve vanen – det, vi gør. Belønningen er den tilfredsstillelse eller følelse, vi får bagefter.
Når vi prøver at ændre vaner, støder vi ofte på udfordringer som manglende motivation, tidspres eller frygt for at fejle. Nogle gange er det endda vores egne gamle mønstre, der holder os tilbage – uden vi helt er klar over det.
Det giver god mening at jo længere tid man har gjort noget, jo mere “normalt” er det blevet og jo sværere vil det være at ændre på det. Vi bliver måske ligefrem helt knyttet til vores vaner og føler at de er en del af os - eller ligefrem identificerer os med dem.
6 trin til at bryde dine vaner
Nedenfor finder du en enkel metode, der hjælper dig med at arbejde med dine vaner. Det handler om små skridt, der passer til din hverdag, og som kan gøre en mærkbar forskel over tid.
-
Sæt en klar intention: Start med at spørge dig selv: Hvorfor vil jeg bryde denne vane? Hvad vil jeg tilføre mit liv i stedet? Eksempel: Gå en tur dagligt for at få mere energi, frisk luft, nyde naturen, komme i bedre form og føle mig sundere.
Læs også meget gerne mit blogindlæg om Sankalpa HER - Start småt og realistisk: Store mål kan være uoverskuelige. Begynd med små skridt. Eksempel: Gå en daglig tur på 10 minutter og øg måske gradvist.
- Find motivation og inspiration: Mærk hvad den nye vane vil give dig og prøv at finde ind til motivationen. Søg gerne inspiration hos andre - det er uden tvivl en af de bedste måder at skabe forandring på.
- Erstat dårlige vaner med gode: Find noget positivt, der kan tage pladsen for en uhensigtsmæssig vane. Eksempel: Byt skærmtid ud med 10 minutters læsning inden sengetid.
- Gør det nemt og tilgængeligt: Små justeringer kan gøre det lettere at fastholde nye vaner. Eksempel: Forbered dine måltider eller sunde snacks på forhånd, så du altid har noget nemt og nærende ved hånden, når sulten melder sig.
- Fejr de små sejre: Anerkend dine fremskridt undervejs. Alle fremskridt skal fejres. Små belønninger holder motivationen oppe og skaber glæde og energi.
Selvom det at fejre de små sejre står til sidst, er det absolut vigtigt. Faktisk har jeg som coach altid forsøgt at opmuntre til at vi fejrer de små sejre.
Taknemmelighed, værdsættelse og glæden ved det små har en usædvanlig stærk virkning på os. Det skal man ikke undervurdere - og det er også med til at få os tilbage i “værens-modus”, da vi nyder nuet.
Forslag til sunde vaner
Der findes så mange gode forslag derude, at vi nemt kan føle os helt bombarderet. Og faktisk kan det blive så uoverskueligt, at vi enten ikke ved, hvor vi skal starte, eller måske endda får dårlig samvittighed over, hvor mange gode vaner vi gerne vil implementere, men som vi aldrig rigtig får gjort noget ved.
Det handler ikke om at gøre alt på én gang, men om at finde det, der føles rigtigt for os – ét skridt ad gangen. Start i det små.
For at gøre det lidt nemmere for dig at komme i gang, har jeg nedenfor samlet nogle af de vaner, der ofte anses for at være gode og gavnlige. Måske du kan finde inspiration i dem. Og hvis de allerede er en del af dit liv, så er jeg sikker på at du også sagtens kan arbejde videre derfra.
Væske: Drik ca. 2-2,5 liter vand dagligt.
Motion: Forsøg at få 15-20 mins motion ind i din dag. F.eks. kan du starte og slutte dagen med 10 minutters yoga, stræk eller anden bevægelse.
Bevægelse: Prøv om du kan gå lidt, bevæge dig eller skifte arbejdsstilling i løbet af din dag hvis du har stillesiddende arbejde. Gå også gerne en god tur i naturen.
Meditation/intention: Brug gerne 5-10 minutter om morgenen på en let meditation/refleksion, hvor du sætter en intention og energi for dagen. Eller lav en 5 min. pusterumsmeditation i løbet af din arbejdsdag.
Kost: Prøv f.eks. at
- Minimere kaffe-indtaget - det kan være at du erstatter en kop med te i løbet af dagen eller prøver at drikke halve kopper i stedet og derme får skåret lidt ned.
- Udskifte sukkerholdige snacks med sunde alternativer.
- Spise mere grønt
- Skær ned på alkohol - erstat evt. med et glas friskpresset citronvand, som har en basisk virkning på kroppen.
Søvn: Få god dyb og regenererende søvn. Evt. gå tidligt i seng for at forbedre din søvnkvalitet og sørg for at der ikke er nogle lyskilder i dit soveværelse som forstyrrer den dybe søvn.
Med bevidsthed kommer muligheder - og ansvar
Sunde vaner er vigtige for at skabe de rette rammer for os, så vi kan udfolde vores potentiale. Men det kræver tid og tålmodighed at bryde gamle mønstre - og ikke mindst bevidsthed.
Først må vi blive opmærksom på vores vaner, hvis vi ønsker at ændre dem. Med bevidsthed kommer muligheder - og ansvar.
Så en god øvelse er at forsøge at observere dig selv i løbet af en dag og måske skrive alle dine vaner ned; det du har gjort før og det som du kommer til at gøre igen.
Nyt forløb til støtte og inspiration
Vil du gå endnu dybere? Den 1. januar 2025 lancerer jeg mit nye 21-dages forløb til sunde vaner.
Forløbet kombinerer refleksion, yoga og konkrete værktøjer, der hjælper dig med at bryde gamle mønstre og skabe sunde vaner.
Vi kan så meget selv, men ofte er inspiration et fantastisk værktøj. Og som noget nyt lancerer jeg også et online community sammen med forløbet, så du kan søge støtte, hjælp og inspiration fra andre ligesindede som også ønsker at bygge nye sunde vaner op.
Du kan allerede nu tilmelde dig mit forløb via min hjemmeside HER, men vær opmærksom på at forløbet først åbnes den 1. januar.
Selv de mindste skridt kan føre til store forandringer – så hvorfor ikke tage det første skridt mod nye sunde vaner allerede i dag? 🌱
Kærligst
Isabelle